Докато беше на власт ГЕРБ беше често упреквана, че действа като

...
Докато беше на власт ГЕРБ беше често упреквана, че действа като
Коментари Харесай

И заплаха за живота не повишава доверието в прокуратурата

Докато беше на власт ГЕРБ беше постоянно упреквана, че работи като силова формация и изполва държавни институции за бухалки. Един бизнес може да бъде сплескан с данъчни инспекции или неуместни решения на така наречен самостоятелни регулаторни органи. А може да бъде употребена и прокуратурата - да спретне дело, което да се точи години наред. С рухването на ГЕРБ от власт обаче обстановката внезапно се промени. И това си пролича най-ясно, когато се развихри зараза от закани.

Първо се разбра, че шефът на Националната организация за приходите Румен Спецов е заплашван, че фамилията му, което живее в Дубай, ще пострада.  " Аз бях осведомен за това, както от ДАНС, по този начин и от интернационалните партньорски служби. Заплахата беше за дамата и децата му. Слава Богу успяхме да отреагираме съответно ", разяснява финансовият министър Асен Василев, като уточни, че заплашването дошло от български предприемач. Самият Спецов съобщи в изявление за румънски вестник, че авторът на заканите към този момент е оголен. 

Нищо повече по случая обаче не стана известно -

 

нито какъв е мотивът, нито кой е предприемачът,

 

нито дали е му е потърсена наказателна отговорност. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева отхвърли да отговори на " Сега " дали има формирано досъдебно произвеждане за заканите против Спецов. Вътрешният министър Бойко Рашков също не даде информация.  " Аз се виждах със Спецов по различен мотив. И от него разбрах, че има отправени такива закани. Но такива закани се насочат и към доста други длъжностни лица. Ние ще вземем ограничения, несъмнено ", сподели само той.

Самият Рашков разкри, че също е бил заплашван.  " А вие знаете ли, че във връзка с мен има закани... Питайте ГЕРБ “, съобщи министърът, без да даде повече детайлности.

Депутатът от " Продължаваме промяната " Христо Петров, прочут като Ицо Хазарта, пък заяви от трибуната на Народно събрание, че хора от близкото обграждане на някогашните ръководещи са го предизвестили да не се захваща с политическия план на Кирил Петков и Асен Василев, " с цел да не загуби най-ценното си ". " Знам, че някои от вас имат това държание и наличие тук, най-много тъй като са получили същото обръщение, което получих и аз ", сподели още рапърът на своите сътрудници в Народното събрание.

" Получих достоверна информация от българските служби за непосредствена опасност за живота ми ", написа във " Facebook " столичният общински съветник Борис Бонев, чиято организация " Спаси София " през последните години редовно разобличава безобразията на Столична община. Тази заплаха е доказана и от задгранични служби за сигурност, а той самият към този момент е дал подробни показания пред способените органи. 

" Не става въпрос някой да ми се обади по телефона и да ме заплаши. Уведомиха ме от американското посолство, че техните служби са засекли закани за моя живот и здраве. В Съединени американски щати имат закон, който ги задължава при такава опасност да уведомят лицето, в случай че е обществена персона. Става въпрос за тежки закани - ликвидиране, похищение или тежка телесна щета, която може да докара до гибел ", изясни Бонев.

По същия метод схванал, че е застрашен, в случай че се върне в България, и основният редактор на проверяващия уебсайт bird.bg Атанас Чобанов.  " Обажда ми се чиновник на американското посолство в София. Казва ми, че са длъжни да ме осведомят, че има сериозна опасност против живота и здравето ми ", сподели Чобанов пред " Евроком ". Според него зад опасността стои мафиотското задкулисие, което, притиснато от глобите по " Магнитски ", е изпаднало в суматоха. Колегата му от уеб страницата Биволъ Асен Йорданов пък заяви пред БНР, че също е получил информация от структурите на Министерство на вътрешните работи за сигнал със опасност за живота му.

В цялата тази ужасяваща картина

 

има един огромен изчезнал - прокуратурата

 

Оказа се, че държавното обвинение тъне в невидение във връзка с множеството закани и научава за тях от медиите. " Недопустимо е прокуратурата да не бъде известена, в случай че такива данни са налице в съотвените правоохранителни органи ", оплакаха се от Софийската районна прокуратура. От там оповестиха още, че неотложно са изискали информация от Министерство на вътрешните работи, Държавна организация " Разузнаване ", ДАНС и работа " Военно разузнаване ", само че досега не е получен отговор. Главният прокурор Иван Гешев даже настоя за среща с шефовете на тези служби за изясняване на случаите на заплашванията. Което единствено по себе си приказва единствено за едно - службите или нямат информация, което приказва зле за тях, или не желаят да я споделят с прокуратурата, което е зле за нея и за обществото като цяло. Защото в случай че проверяващите органи в една страна не си сътрудничат, за никаква битка с престъпността не може да става дума.

Прокуратурата направи опит да получи информация посредством заплашваните. За пояснения бяха привикани вътрешният министър Рашков, депутатът Христо Петров, журналистът Атанас Чобанов и общинският консултант Борис Бонев. Всички те обаче не скриха, че нямат никакво доверие в прокуратурата. Ицо Хазарта съобщи, че ще каже кой го е заплашвал, само че на идващия основен прокурор. 

Интересен е още един подробност - към този момент държавното обвиняване не е поискало помощ единствено от задграничните си сътрудници. Дали тъй като си дава сметка, че

 

доверието към нея зад граница също е сериозно ниско,

 

и не желае да се излага в допълнение? За такива опасения има учредения.  Няколко пъти през последните години се случваше посланици да желаят среща с тогавашния министър председател Бойко Борисов поради отказ на прокуратурата и ДАНС да свършат работа по основни следствия, които касаят трети страни. Пример за това е делото за отравянето на предприемача Емилиян Гебрев, неговия наследник Христо и индустриалния шеф на оръжейното предприятие  " Емко " Валентин Тахчиев, което в продължение на 5 година стоеше на трупчета в държавното обвиняване. Чак след намеса на английската посланичка Ема Хопкинс, прокуратурата се раздвижи и бързо откри, че зад опита за ликвидиране на Гебрев стои съветското военно разузнаване ГРУ.

По същия метод преди 3 година ДАНС и Българска народна банка проспаха канал за пране на пари от Венецуела. Стотици милиони евро от южноамериканската държава са превеждани под носа на българските спецслужби в българска банка. Разследващите органи у нас научиха за схемата едвам след среща сред някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, Бойко Борисов и някогашния американски посланик Ерик Рубин. И до през днешния ден обаче няма повдигнати обвинявания и предадени на съд за пране на пари. Случаят с милионите от Венецуела потъна в нечие чекмедже, също както делото за отравянето на Емилиян Гебрев.

 

Всички са равни, само че някои са по-равни,

 

е поговорка, която се следва компактно от прокуратурата, когато стане дума за заплахи към български жители. На държавното обвиняване в този момент може да му е мъчно да открие информация за сплашвани публицисти и политици, опозиционери на предходната власт, само че му беше извънредно елементарно да се задейства за измисления опит за ликвидиране на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски през 2014 година Разследващите твърдяха тогава, че трима души са подготвяли атентат, като се свързали с охранители на Пеевски и им предложили пари, с цел да им дадат детайлности за придвижването му. Те обаче издали проекта и последваха арестите. 8 години по-късно единият от арестуваните Георги Христов осъди прокуратурата да му изплати обезщетение от 2500 лв..
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР